Binnen de Russische aluminiumgigant Rusal broeit een dispuut tussen zijn grootste aandeelhouders. Het kwam op het punt dat Sual Partners (bezit 25% van Rusal) Viktor Vekselberg, die al vele jaren trouw was aan Oleg Deripaska, besloot het schandaal naar het publieke veld te brengen. De essentie van het conflict is het vermoeden van het huidige management van Rusal van de inefficiëntie van deals met het Amerikaanse Braidy Industries, die Rusal tientallen miljoenen dollars hebben gekost. Het bedrijf eist documenten te bestuderen die de argumenten kunnen bevestigen of weerleggen, maar het management van Rusal weigert ze te verstrekken. De Vereniging van Professionele Beleggers (API) vond de beslissing van het aluminiumbedrijf onaanvaardbaar en adviseerde Sual Partners om aan de eisen te voldoen.
Tijdens een vergadering op 27 maart zullen de aandeelhouders van Rusal bespreken of ze volledige toegang willen geven tot de transacties van het bedrijf met Braidy Industries en RusHydro. Sual Partners is van mening dat het bedrijf door de deals tientallen miljoenen dollars heeft verloren. “Op basis van de resultaten van het bestuderen van de materialen … behoudt Sual Partners zich het recht voor om verdere maatregelen te nemen om de belangen van Rusal en al zijn aandeelhouders te beschermen,” merkte Sual op .
Voorafgaand hieraan adviseerde de raad van bestuur van Rusal aandeelhouders om de eisen van Sual Partners niet te steunen. Volgens het bedrijf is dit in strijd met het principe om gelijke rechten van aandeelhouders op informatie te waarborgen. De IPA vindt de aanpak van Rusal “onaanvaardbaar, in strijd met de principes en aanbevelingen van de Corporate Governance Code”.
“Er is duidelijk een conflict tussen de minderheidsaandeelhouder en de meerderheidsaandeelhouder over de kwestie van het verstrekken van bepaalde informatie <…>”, citeert Interfax de aanbeveling van de IPA . De Vereniging ziet drie manieren om het conflict op te lossen:
- Rusal maakt op zijn website de door Sual vereiste documenten bekend en biedt alle aandeelhouders gelijke toegang tot deze documenten;
- Rusal verstrekt alleen gegevens aan Sual;
- Rusal weigert publiekelijk
gegevens, met een opsomming van de redenen voor de onmogelijkheid om deze informatie weer te geven.
Tegelijkertijd vindt de IPA zelf dat de gegevens openbaar moeten worden gemaakt aan alle aandeelhouders. De vereniging steunde Sual bij de kwestie van wijziging van het charter, dat volgens het bedrijf de belangen van aandeelhouders zal beschermen.
Nu stelt het charter dat de normen van de wet “Op JSC” over grote transacties, over transacties met belanghebbenden, over de verwerving van grote (meer dan 30%) aandelenblokken, evenals de regulering van de informatieverstrekking aan aandeelhouders , niet van toepassing op Rusal.
Bovendien merkte Sual op dat Rusal geen “duidelijk beeld had van de besluitvorming van bedrijven”, en de raad van bestuur, geleid door zijn voorzitter, zou naar verluidt een “niet-constructieve en passieve positie” hebben ingenomen over belangrijke bedrijfsaangelegenheden.
“Voorzitter van de Raad van Bestuur Bernard Zonneveld kiest steevast de kant van het management van het bedrijf en de hoofdaandeelhouder, zonder enige interesse in dialoog en bescherming van de belangen van minderheidsaandeelhouders”, zegt een vertegenwoordiger van Sual.
Rusal ging in 2019 een joint venture (JV) aan met Braidy Industries om een aluminiumsmelterij te bouwen in Kentucky. De investering van Rusal zou $ 200 miljoen bedragen in ruil voor 40% van de nieuwe fabriek. “De betreurenswaardige resultaten van de investering in Braidy: financiële verliezen van tientallen miljoenen dollars”, zei Sual CEO Oleg Fomichev in een brief aan het hoofd van En + Vladimir Kiryukhin op 28 februari van dit jaar.
Tegelijkertijd was er tot vandaag geen nieuws over de succesvolle lancering van de walserij. Of Rusal investeringen in de joint venture heeft gedaan, is niet met zekerheid bekend, merkt industrieel expert Leonid Khazanov op .
In 2021 kocht Rusal een belang van 4,35% in RusHydro van VSMPO-Avisma, en verhoogde vervolgens zijn belang tot 9%, waarbij hij er $ 454 miljoen aan uitgaf. De vertegenwoordiger van Sual merkte op dat de investering in RusHydro niet tot de kernactiviteiten van Rusal behoort. Het is moeilijk te beoordelen hoe succesvol of onsuccesvol de investeringen in RusHydro waren, aangezien de effecten van het bedrijf de afgelopen jaren geen sterke groei hebben laten zien en voortdurend onder het niveau van 1 roebel per aandeel werden verhandeld, legt Khazanov uit. Volgens hem waren de dividenden per aandeel van RusHydro niet bijzonder indrukwekkend.
In september 2022 kondigde RusHydro de mogelijkheid aan om de dividendbetalingen te verlagen (volgens het dividendbeleid zouden deze 50% van het voor IFRS aangepaste nettoresultaat moeten bedragen, maar niet lager dan het gemiddelde van de afgelopen drie jaar). Voor 2021 keerde RusHydro 23 miljard roebel aan dividend uit.
Vekselbergs bijdrage
Vekselberg had claims tegen het management van Rusal in 2012, toen hij luid zijn ontslag aankondigde als voorzitter van de raad van bestuur van het bedrijf. Vekselberg verklaarde dat Rusal op dat moment “in een diepe crisis verkeerde, veroorzaakt door de acties van het management”. De zakenman beweerde dat Rusal dankzij hen was veranderd van de wereldleider in de aluminiumindustrie in een bedrijf dat overladen was met schulden en verwikkeld was in een groot aantal juridische veldslagen en sociale conflicten.
Ook Vekselberg verliet de voorzitter omdat hij ‘het niet eens was met een aantal beslissingen van het management’. Volgens hem werden dergelijke beslissingen niet gecoördineerd met het bestuur en in strijd met de aandeelhoudersafspraken over de strategische ontwikkeling van het bedrijf, de modernisering van de productie, de uitvoering van sociaal en personeelsbeleid.
Vekselberg is in dienst sinds de oprichting van het gefuseerde bedrijf Rusal in 2007. Daarna kwamen de Zwitsers Glencore en Sual bij het bedrijf, dat 20% van de aluminiumcapaciteit in Rusland in handen had. In 2007 koopt Rusal meer dan 25% van Norilsk Nickel van Oneksim.
Wederzijdse keuzes tussen Sual en Rusal maken deel uit van een vrij langdurige en complexe relatie tussen de bedrijven, zegt Kirill Chuiko, hoofd van de afdeling beursanalyse bij BCS . “Het is moeilijk om van buitenaf analyses uit te voeren zonder details, terwijl veel een handelsgeheim is. We kunnen echter zeggen dat het onwaarschijnlijk is dat er in de nabije toekomst iets zal veranderen in hun relatie, ”voegde hij eraan toe.