Vroeg of laat wordt iedereen geconfronteerd met het zoeken naar een baan. Natuurlijk is de werkgever in de eerste plaats geïnteresseerd in de vaardigheden en competenties van de werknemer, maar zelfpresentatie speelt een belangrijke rol bij het zoeken naar een baan. En de vraag rijst: hoe schrijf je een cv? De belangrijkste regels verzameld.

Er zijn veel professionals die hun diensten voor het schrijven van cv’s online aanbieden. Gratis geld hiervoor is echter niet altijd beschikbaar. Het goede nieuws is dat het mogelijk is om een ​​cv te maken waarmee je een recruiter kunt interesseren en zelf een aanbieding kunt krijgen.

Het bekijken van een voorbeeld van een cv of het gebruiken van een sjabloon als basis is acceptabel. Maar het is belangrijk om te begrijpen welk item en waarom u het opneemt. Dit begrip is de sleutel tot het opstellen van het juiste cv.

Top 10 cv-schrijffouten:

 • grammaticale en spelfouten;
 • gebrek aan doel;
 • slechte foto;
 • Gebrek aan informatie;
 • gebrek aan sleutelvaardigheden;
 • het verzenden van een sjabloon-cv;
 • teveel aan persoonlijke informatie;
 • slecht ontwerp;
 • gebrek aan prestatie;
 • inconsistentie van het cv met de gewenste functie.

Foto’s en contacten

Het schrijven van een cv moet beginnen met het selecteren van een foto. Het is verplicht om het te plaatsen, zelfs als u van plan bent om op afstand te werken of als uw activiteit geen interactie met mensen inhoudt. Het feit is dat het hebben van een foto een cv persoonlijker maakt.

Het is belangrijk dat de foto slaagt. En het gaat niet alleen om de kwaliteit van de foto, hoewel een wazig of donker beeld waarschijnlijk geen potentiële werkgever zal aantrekken. Het is erg belangrijk dat het plaatje jou precies weergeeft als werknemer. Als u op zoek bent naar een baan in een specifiek vakgebied, kunt u een foto gebruiken die verband houdt met uw professionele activiteit. Sollicitanten die solliciteren naar de functie van kok of bouwvakker kunnen dus in uniform op de foto.

Onderschat het belang van de sectie “contacten” niet. Een e-mailadres kan veel vertellen over een medewerker. De meest neutrale optie is een brievenbus die de voor- en achternaam van de persoon in de naam bevat. Zo’n adres zorgt niet voor verrassingen of verwarring bij de personeelsmanager en laat ook zien hoe zakelijk je te werk gaat.

Salaris verwachtingen

Het volgende dat cv-schrijvers moeten invullen, is het gedeelte over de salarisverwachting. Het is niet verplicht, maar het is wel belangrijk voor een potentiële werkgever om te begrijpen of het aannemen van deze werknemer binnen het toegewezen budget past.

Het beste is om in het cv een bedrag aan te geven dat 10-15% hoger is dan het huidige of te verwachten salaris. Dit geeft ruimte voor onderhandeling. Wel moet het bedrag marktconform zijn: te hoge salarisverwachtingen kunnen de werkgever van zich vervreemden.

De uitzondering zijn wellicht de posities van topmanagers. In dit geval is er geen universele marktwaarde, omdat in elk bedrijf het salaris voor deze functie op zijn eigen manier wordt berekend. Duidelijk geformuleerde salarisverwachtingen kunnen voorkomen dat u een goed aanbod krijgt.

ervaring

Dit gedeelte is de sleutel. Het kan een HR-specialist veel vertellen over een toekomstige werknemer.

Wat is belangrijk om te weten:

 • De nadruk moet liggen op de laatste drie werkjaren , aangezien het deze periode is die de werkgever het meest interesseert.
 • stabiliteit . Frequente baanwisselingen kunnen zowel intimiderend als onaangenaam zijn. Dit geldt met name voor gevallen waarin ontslagen meer dan eens per jaar plaatsvinden.
 • Lange pauzes . Idealiter zou de werkervaring op een cv solide moeten zijn. Ook lange onderbrekingen in een loopbaan kunnen een werkgever in verwarring brengen. Als ze nog aanwezig zijn, moeten ze een specifieke verklaring hebben: zwangerschapsverlof, freelancen, enz.
 • Bekendheid van het bedrijf . Als uw laatste werkplek geen marktleider was, moet u in uw cv niet alleen de naam van het bedrijf vermelden, maar ook het type activiteit.
 • Functietitels . In de personeelstabel kan specifiek de functie worden genoemd waarin je hebt gewerkt. Het is echter beter om een ​​meer universele optie in het cv aan te geven. Dit zal de werkgever helpen begrijpen wat u precies deed in uw laatste baan.

Verantwoordelijkheden en prestaties

Een cv dat simpelweg een lijst met taken uit functiebeschrijvingen heeft gekopieerd, helpt je niet bij het vinden van een baan. Om de HR-specialist inzicht te geven in uw werkzaamheden in het verleden, zijn vijf basistaken voldoende. Het is het beste om ze in een eenvoudige en begrijpelijke taal te schrijven en bureaucraten te vermijden.

Het is niet overbodig om specifieke prestaties en resultaten van activiteiten aan te geven. In dit geval is het echter belangrijk om zakelijk te blijven en specifieke feiten op een rij te zetten. Je moet je prestaties niet beoordelen, omdat de werkgever dan niet kan controleren of je echt de “hardste werknemer” was.

vaardigheden hervatten

Dit is een ander uiterst belangrijk onderdeel van het cv waar de recruiter aandacht aan besteedt. Vaak begrijpen cv-schrijvers de betekenis van dit gedeelte verkeerd door voor de hand liggende dingen als vaardigheden op te sommen. U moet niet schrijven dat u een “zelfverzekerde pc-gebruiker” bent, aangezien veel functies dergelijke vaardigheden standaard aannemen. Het zou veel redelijker zijn om uw specifieke vaardigheden aan te geven waarmee u zich onderscheidt van andere sollicitanten.

Persoonlijke eigenschappen voor een CV

Op veel formulieren heet dit gedeelte ‘Over mij’. Het moet duidelijk zijn dat dit helemaal niet de plaatsing van een gedetailleerde autobiografie impliceert. Voeg geen hobby’s of afgezaagde feiten toe. Het is beter om in dit gedeelte op te nemen wat u een completer beeld van uzelf als professional zal geven. Het is in het aantal persoonlijke kwaliteiten, en niet in vaardigheden, dat “verantwoordelijkheid” en “punctualiteit” kunnen worden toegeschreven. Maar de formulering moet worden gewijzigd. Schrijf bijvoorbeeld: “Ik voltooi de taken tijdig.” Dit trekt meer aandacht van de recruiter.

Belangrijke realisaties en specifieke interesses kunnen worden aangegeven. Maar ze moeten op de een of andere manier consistent zijn met uw professionele activiteiten. Een sollicitant die solliciteert naar een functie waarbij fysieke activiteit betrokken is, kan bijvoorbeeld aangeven dat hij kandidaat is voor sportmeester. Ook prestaties op intellectueel gebied zijn welkom. Alle feiten die u opsomt in het persoonlijkheidsgedeelte moeten echter echt zijn. Verfraai de werkelijkheid niet, want vroeg of laat zal het bedrog aan het licht komen.

Sleutel tot succes: als u uw cv online plaatst, is het logisch om op zoekwoorden te letten. Dit zijn speciale markeringswoorden die de werkgever in de zoekopdracht zal gebruiken. Het is niet moeilijk om van dergelijke woorden een lijst te maken: in de regel staat de bewoording in de vacatures zelf.

Begeleidende brief

Veel recruiters houden van begeleidende brieven en maken dit tot een onmisbaar item. Het maakt geen deel uit van het cv-formulier, maar het kan een belangrijke rol spelen bij de zelfpresentatie van de sollicitant.

Naast de standaardbegroeting moet een begeleidende brief kort uw eerdere prestaties beschrijven. Het belangrijkste is om u niet te laten meeslepen: de begeleidende brief mag alleen bevatten wat u onderscheidt van andere werknemers en de aandacht van de werkgever waard is.

Het belangrijkste deel van de begeleidende brief is de alinea waarin wordt uitgelegd waarom de sollicitant zich aangetrokken voelde tot deze specifieke functie. Banale en algemene zinnen kun je het beste vermijden, omdat ze de rekruteringsmanager het idee geven dat je alleen maar een begeleidende brief kopieert. Het is het beste om meer te weten te komen over het bedrijf en de punten te benadrukken die u echt interesseerden.

Aan het einde van je sollicitatiebrief is het een goed idee om duidelijk te maken dat je klaar bent voor het sollicitatiegesprek.

Waar moet nog meer rekening mee worden gehouden?

Het invullen van een cv brengt nog een uiterst belangrijke nuance met zich mee: basiskennis. Fouten en typefouten kunnen een werkgever afschrikken.

Voordat u een cv verzendt, is het belangrijk om het zorgvuldig te herlezen en ervoor te zorgen dat de tekst correct is geschreven. Hoe strikt een recruiter fouten en typefouten zal behandelen, hangt af van de functie zelf. Van een advocaat of corrector wordt bijvoorbeeld verwacht dat hij meer geletterd is dan een chauffeur of kok. Maar het checken van het cv zal nooit overbodig zijn, want de afwezigheid van typefouten wijst in veel opzichten ook op de verantwoorde aanpak van de sollicitant.

CV in het Engels

Niet alle werkzoekenden worden geconfronteerd met de noodzaak om een ​​cv in het Engels te schrijven. Voor tewerkstelling bij bedrijven die uitsluitend op de Russische markt actief zijn, is dit niet vereist. Maar buitenlandse of internationale organisaties kunnen een cv in het Engels nodig hebben.

De belangrijkste fout die de sollicitant in dit geval kan maken, is de vertaling van een bestaand cv naar het Engels. Waarom zou van deze aanpak moeten worden afgezien?

 • Verschillen in structuur. Russische cv’s verschillen aanzienlijk van buitenlandse. Een recruiter die gewend is aan andere sjablonen, kan in de war raken in het resulterende cv en er zijn interesse in verliezen.
 • Verkeerde vertaling van woorden. Niet altijd is een directe vertaling van termen correct. Een sollicitant die geen hoog niveau Engels spreekt, zal zo’n fout niet opmerken. En de werkgever zal integendeel niet begrijpen waarom dit woord werd gebruikt.
 • Benadering van lijstvaardigheden. In Russische cv’s is het gebruikelijk om iemands vaardigheden te beschrijven met bijvoeglijke naamwoorden. In het buitenland – werkwoorden en cijfers. Daarom zullen “verantwoordelijk” en “uitvoerend”, gevonden in het cv, niets zeggen tegen een buitenlandse recruiter.

CV: waarom is dit belangrijk?

Veel Russische sollicitanten zijn misschien niet bekend met de term CV. Een dergelijk document wordt inderdaad zelden vereist door binnenlandse werkgevers. Curriculum vitae is Latijn voor “levensloop”. Dit is een gedetailleerde biografie van een persoon, meestal inclusief al zijn prestaties, onderscheidingen en verdiensten. Een CV mag maximaal 20 pagina’s lang zijn. Maar zo’n gedetailleerde beschrijving is zelden nodig. Bijvoorbeeld bij het aanvragen van een werkvisum.

Vaak vragen werkgevers in de VS zelden om een ​​cv. Maar in Europa is dit formaat populair. Toegegeven, in dit geval hebben we het niet over tientallen pagina’s. Maar het document moet gedetailleerder zijn dan een traditioneel buitenlands cv en in veel opzichten vergelijkbaar met het Russische.

Laatste zetje

Het is beter om geen haast te maken met het verzenden van een voltooid cv. Als de deadlines het toelaten, kan het een tijdje “naar de tafel” worden gestuurd. Dit is nodig om in de toekomst met een frisse blik naar het cv te kijken. Probeer je eens in de schoenen van een HR-specialist te verplaatsen. Welke items op je CV lijken het meest interessant? Wat kan de HR-afdeling aantrekken en wat stoot het af? Zou je iemand aannemen met deze vaardigheden en prestaties?

Als sommige punten twijfelachtig zijn, is het beter om er aandacht aan te besteden en na te denken over wat er moet worden veranderd om het cv aantrekkelijker te maken.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here