De komst van de eerste dochter veranderde de routine van scenarist en presentator Dante Baptista. Hij begon twee banen te werken na de geboorte van zijn dochter met zijn vrouw Rosana. Het duurde twee jaar voordat de droom om kinderen te krijgen uitkwam. Het echtpaar gaf ongeveer R$ 100.000 uit aan vruchtbaarheidsbehandelingen en ondanks dat ze zich financieel hadden voorbereid op de komst van Dandara, waren ze nog steeds geschokt door de kosten van het gezin, die met 50% stegen.

“We waren verrast door de kosten. We hadden niet gedacht dat we de druk op alledaagse rekeningen zouden voelen. De kosten gingen enorm omhoog toen ze vast voedsel begon te krijgen. We willen de kosten van levensonderhoud verlagen en we weten niet eens waar we moeten beginnen”, zegt hij.

Baptista begon 12 uur per dag of meer te werken om alle uitgaven te dekken en een financiële reserve op te bouwen voor Dandara’s opleiding.

“Vandaag werk ik op twee plaatsen om de creatie van Dandara met een gerust hart te beheren, zonder afbreuk te doen aan haar levenskwaliteit en zonder aan het einde van de maand zonder geld te zitten. Volgend semester gaat ze naar school, in eerste instantie naar een openbare school. In de toekomst zouden we in principe moeten verhuizen naar een privéschool”, zegt hij.

Voor de scenarioschrijver zijn al deze kosten het waard, maar hij weet dat de financiële reis lang is. In Brazilië, vooral in grote steden, waar de kosten tot 50% kunnen stijgen in vergelijking met andere gemeenten, zijn de uitgaven voor een kind tot 18 jaar een miljonairbarrière geworden voor de middenklasse. Dat blijkt uit een onderzoek dat Insper in opdracht van Estadão heeft uitgevoerd door Juliana Inhasz, hoogleraar en coördinator van de economische opleiding van het instituut.

Voor gezinnen die deel uitmaken van de C-klasse – die met een maandelijks gezinsinkomen van R $ 5.281 tot R $ 13.200 – variëren de geschatte uitgaven tussen R $ 480.000 en R $ 1,2 miljoen. In klasse B (tussen R$ 13.201 en R$ 26.400 maandelijks inkomen), variëren de uitgaven van R$ 1,2 miljoen tot R$ 2,4 miljoen. In klasse A begint het bij R $ 3,6 miljoen en blijft stijgen, afhankelijk van het gezinsinkomen.

“De kosten van levensonderhoud zijn gestegen. Omdat het werk gebaseerd is op de BIM-inkomensklassen, die inkomensklassen definieert op basis van het aantal minimumlonen, stijgen de kosten ook als het minimumloon omhoog gaat”, zegt Juliana.

De enquête is samengesteld op basis van gegevens over de inkomensklassen van het Braziliaanse Instituut voor Geografie en Statistiek (IBGE) en wijst op een gemiddelde uitgave van 30% van het gezinsinkomen aan kinderen. In de kostenlijst wordt bijvoorbeeld gekeken naar voeding, kleding, vrije tijd, onderwijs, gezondheid en een deel van de gemeenschappelijke uitgaven zoals huur. Juliana denkt echter dat degenen die meer dan één kind hebben, vaak een verwatering van de kosten hebben.

In São Paulo gaat het volledige salaris van de 50-jarige contentproducent Helvânia Ferreira Aguiar naar de opleiding van haar kinderen. Bij de verdeling van het huishoudbudget blijft haar man achter met meer algemene uitgaven, zoals huur, condominium en supermarkt. “Het werd bijna een onmogelijke missie om onderwijs te betalen”, zegt hij.

Tijdens de pandemie heeft Helvânia zelfs de betaling van het collegegeld op een privéschool in de westelijke zone van de stad uitgesteld. De financiële situatie werd gecompliceerd doordat haar man, eigenaar van een communicatiebureau, bijna al zijn klanten verloor. “We bleven achter met mijn salaris. Het was jezelf redden wie kan”, zegt hij. De oudste, 18 jaar oud, ging dit jaar naar een openbare universiteit en de jongste, 13 jaar oud, slaagde erin op school te blijven.

“We waren het uitstellen van de termijnen. Op het einde van het jaar (2021) moesten we ze opnieuw inschrijven en gingen we praten met de schatkist van de school. Ze betaalden boetes en rente en betaalden de achterstallige maandelijkse betalingen in termijnen”, zegt Helvânia. De maandelijkse contributie van de jongste wordt over 12 maanden betaald en die van de oudste over 18 maanden – de schuld zou pas medio 2024 aflopen.

Versterking van sociale ongelijkheid

Uit het onderzoek van Insper blijkt ook dat de uitgaven voor het opvoeden van kinderen stijgen met het gezinsinkomen , wat de ongelijke aspecten van Brazilië versterkt. Onder de rijksten zijn de investeringen minstens 15 keer groter dan in vergelijking met klasse E en drie keer in vergelijking met de middenklasse.

“We praten veel over zo’n inkomensverdeling, maar je snapt waarom dit in stand wordt gehouden. Het is heel moeilijk om iemand uit klas D of E te laten concurreren met iemand uit klas A. Het verschil in investeringen bij kinderen is absurd”, zegt Juliana. Het is vermeldenswaard dat de studie gemiddelde waarden presenteert en bijvoorbeeld geen rekening houdt met de kosten van ouders en meer grond of koppels die een vruchtbaarheidsbehandeling nodig hebben.

Ervoor zorgen dat kinderen uit alle sociale klassen gelijke omstandigheden hebben, is belangrijk, aangezien investeringen in de vroege kinderjaren als fundamenteel worden beschouwd om hun traject permanent te verbeteren. “In deze fase verandert niet alleen het cognitief vermogen van het kind, maar ook het gedragsprobleem, het vermogen om moeite te doen, de veerkracht”, zegt Marcelo Neri, directeur van FGV Sociaal.

Sinds 2014, met de economische crisis van de volgende jaren en de schade veroorzaakt door de pandemie , hebben Braziliaanse gezinnen, vooral die uit de middenklasse, hun persoonlijk budget zien dalen en hebben ze het vermogen verloren om producten uit de particuliere sector te consumeren, zoals onderwijs en gezondheid .

“Onderzoek toonde destijds aan dat het grote merk (van de middenklasse) toegang was tot goederen en diensten die door de particuliere sector werden aangeboden en dat deze van betere kwaliteit waren. Dit proces is echter verslechterd, omdat het inkomen van mensen terugliep of omdat de staat geen geld had”, zegt Neri. “Iedereen ging terug naar de publieke sector, die min of meer werd gewurgd, en de pandemie was de voortzetting van deze reeks”, zegt hij.

plannen is ideaal

In het ideale scenario zou de komst van een kind één of twee jaar voor de geboorte financieel geregeld moeten zijn, zegt Ana Paula Netto, financieel planner bij Planejar. In de periode voorafgaand aan de geboorte is het van essentieel belang om alle te voorziene uitgaven op een rijtje te zetten en middelen te verzamelen voor toekomstige uitgaven.

Het is belangrijk, zegt Ana Paula, dat elk gezin de kosten aanpast aan hun financiële realiteit. “Doe wat je kunt binnen je mogelijkheden. Het heeft geen zin om een ​​superkamer te bouwen en schulden te maken. Kijk wat binnen uw budget past.

In de kindertijd van het kind is het, indien mogelijk, ook aan te raden om na te denken over een financiële reserve voor de toekomst, vooral voor schoolkosten. “Tijdens de groei en ontwikkeling van het kind is het voorstel om een ​​reserve aan te leggen om de onderwijskosten te kunnen betalen”, zegt de specialist.

Ze zegt dat het belangrijk is dat ouders hun eigen budget goed kennen en alle inkomsten en uitgaven opschrijven. “Het is belangrijk dat ouders ook voor hun toekomst zorgen, nadenken over hun toekomst, geen last worden voor hun kinderen.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here