en groep wetenschappers van Skoltech, de Federale Universiteit van het Verre Oosten en een biotechnisch bedrijf hebben gezamenlijk innovatieve bionische prothesen voor de bovenste ledematen ontwikkeld.
“We bereikten sensaties door de grootte van het object – de gebruiker voelt hoe zijn fantoomhand wordt samengedrukt, begrijpt hoeveel deze is samengedrukt. Bovendien hebben we de mogelijkheid gekregen om te voelen – om de verloren vaardigheden van patiënten terug te geven om hard en zacht te bepalen, ” zei Yuri Matvienko , hoofd van het invasieve onderzoeksproject.
Het hoofddoel van het project is het stoppen van fantoompijn die door ongeveer 80% van de patiënten wordt ervaren. Elektrische stimulatie van de prothese simuleert de gewenste sensaties en helpt het probleem het hoofd te bieden. Bovendien zijn de implantaten eenvoudig in gebruik – de nodige gebaren kunnen rechtstreeks op de smartphone worden geprogrammeerd.
Het tweede doel is ‘voelen’. Hierdoor kan een persoon de bionische hand “voelen”. Om dit te doen, gebruiken wetenschappers speciale neuro-implantaten die in verschillende delen van het zenuwweefsel worden geïnstalleerd.
“Er is een mogelijkheid om de prothese nauwkeuriger aan te sturen. Als je de beweging van elke vinger kunt onderscheiden aan de hand van zenuwactiviteit, dan kun je de prothese elke vinger afzonderlijk laten aansturen ”, zegt Gurgen Sogoyan , onderzoeksassistent bij het Vladimir Zelman Centrum voor Neurobiologie en Neurorevalidatie bij Skoltech.
De ontwikkelde technologie is uniek. Wetenschappers kregen een beurs van de Russian Science Foundation, waarmee ze onderzoek konden starten. In hun werk vertrouwt het team op meer geavanceerde invasieve middelen, evenals op kunstmatige intelligentie.
“We kunnen over het algemeen sensaties veroorzaken, bijvoorbeeld afzonderlijk in de duim, in de wijsvinger. Dit is heel anders dan de resultaten die we krijgen voor oppervlaktestimulatie. Als we de elektrode op een grote zenuw plaatsen, wordt er een sensatie opgewekt in bijna de hele zone van innervatie. In die zin is invasieve technologie nauwkeuriger en selectiever”, zegt Nikita Pilyugin , tweedejaars master aan de Skolkovo University of Science and Technology, laboratoriummedewerker bij het Vladimir Zelman Center for Neurobiology and Neurorehabilitation bij Skoltech.
In de toekomst zijn wetenschappers van plan om implantaten te maken voor de onderste ledematen, en om de temperatuur van een object te bepalen via een prothese.